Skriv för minnet

Nyligen kom en ny undersökning från Norge som visade att skriva för hand är att föredra framför dator. Resultatet visade tydligt att de som skrev med penna på papper, istället för dator och surfplatta, kom ihåg en betydande högre andel av orden som listats. (Om du vill läsa mer om den, tryck här.)
Redan 2014 redogjorde Språktidningen för en amerikansk studie som visade att amerikanske collegestudenter, som skrev för hand och på dator, mindes i princip samma sakfrågor och fakta. Däremot kunde de som skrev för hand beskriva sammanhanget mycket bättre, vilket tydde på att de reflekterat medan de skrev snarare än att bara anteckna. (För att läsa om det, tryck här.)
Min slutsats får helt enkelt bli att det är bra att blanda. Ibland är det skönt att låta tangenterna smattra, men lika gärna höra raspet från pennspetsen mot pappret. Så passande nog har jag köpt mig en ny anteckningsbok i födelsedagspresent. Återigen en från Paperblanks och Akademibokhandeln, en liten en som ska åka rakt ner i handväskan för eventuella skrivuppslag. Den här gången fick det bli en lila-rosa med ett utdrag från Virginia Woolf och hennes berömda essä A Room of One’s Own (På svenska Ett eget rum). Just om den boklånga essän, författaren själv och hennes författarskap kan du läsa om i Tidningen Skriva, nummer 2 2016. Det kändes väldigt passande då jag inom kort ska läsa hennes To the Lighthouse i kursen.

IMG_20160503_162446

IMG_20160503_145917

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s